Olen intohimoisesti tavoitellut vapaamuurariuden syvällistä ymmärtämistä jo 65 vuoden ajan. Nyt tajuan, että vapaamuurariutta koskevan ongelmani ratkaisu on koko ajan ollut silmieni edessä.
Ympyrän neliöiminen
Selkeä sisäinen ääni kehotti minua yllättäen miettimään antiikin Kreikassa pohdittua ympyrän neliöimisen ongelmaa.
Antiikin Kreikassa yritettiin harpin ja viivoittimen avulla neliöidä ympyrä eli muodostaa geometrisesti ympyrän tilavuutta vastaava neliö. Tämä ei onnistunut, sillä harpin ja viivoittimen avulla voitiin piirtää vain sellaisia janoja, joiden pituudet saadaan algebrallisin operaatioin eli peruslaskutoimitusten avulla lähtöjanojen pituuksista.
Jos janan pituus on ei-algebrallinen eli transsendenttinen, siinä ei ole mitään jaksoja, joiden avulla käyttää algebrallisia lukuja. Näin ollen sitä ei voida myöskään esittää harpilla ja viivoittimella.
Lopullisen vastauksen tähän ongelmaan antoi Ferdinand Lindemann, joka todisti vuonna 1882, että ympyrää ei voida neliöidä, koska ympyrän pinta-alan laskemisessa tarvitaan lukua pii. Pii on päättymätön, transsendentti luku, kun taas neliön pinta-ala lasketaan algebrallisilla luvuilla.
Harppi ja suorakulma
Kansainvälisen vapaamuurariliikkeen logossa ympyrä on korvattu symbolisesti harpilla ja neliö suorakulmalla. Silmieni edessä on siis kaiken aikaa ollut todistus siitä, että ympyrää ei voida neliöidä, koska on kaksi erilaista tajunnallista tietoisuutta, joita ei voida kuvata toisillaan.
On geometriseen kuvaukseen kuuluva transsendenttinen tietoisuus, jossa ei tapahdu muutoksia. Sitä voidaan nimittää myös ajattomuudeksi. Toisaalta on ajallisuus, jota voidaan kuvata algebrallisilla luvuilla.
Ajattomuutta nimitän Immanuel Kantia jäljitellen transsendentiksi eli tuonpuoleiseksi ja ajallisuutta immanentiksi eli tämänpuoleiseksi.
Vapaamuurariliikkeen logossa on yleensä harpin ja suorakulman välissä geometriaa tarkoittava iso kirjain G. Tämä symboli yhdistää ajallisuuden ja ajattomuuden.
Geometriassa pisteellä ei ole mitään ulottuvuuksia, suoralla on yksi ulottuvuus, pinnalla kaksi ulottuvuutta ja tilalla kolme ulottuvuutta.
Koska geometrisella pisteellä ei ole yhtään ulottuvuutta, sitä ei voida piirtää ajallisuuden ulottuvuudessa. Geometrinen piste voidaan esittää vain symbolisesti piirretyn pisteen avulla.
Näin on löydettävissä vapaamuurariuden perustilanne ajallisuuden ja ajattomuuden erillisyytenä. Suhde ajallisesta ajattomaan voi toteutua vain symbolisuuden avulla ja kautta. Ajattomuudella ei ole sisältöä, jota voitaisiin ilmentää muuten kuin symbolisesti.
Siinä se siis on. Elämme immanenssissa (tämänpuoleisessa) ja ihmisyytemme velvollisuus on herätä transsendenssiin (tuonpuoleiseen). Näin ajateltuna meidän tulee tavoitella ajattomuutta, joka voidaan saavuutta vain ajallisuudesta vapautumisen avulla. Meidän on tämän näkemyksen mukaan toimittava kaikessa siten, että pyrimme tajuamaan tämänpuoleiseen kätkeytyvän transsendenssin.
Arvot ja ihanteet eivät silloin ole varsinainen tavoite, vaan keino tavoitella ajatonta eli transsendenssia. Esimerkiksi kauneuden kokemuksessa ajaton transsendenssi valaisee ajallisen kohteen, niin että voimme kokea luonnollisen yliluonnollisuuden. Emme siis tavoittele kauneutta kauneuden tähden vaan ajattomuuden tajuamiseksi.
Tämän lähtökohdan ilmaisi Herakleitos 2500 vuotta sitten sanomalla: ”Jumalalle kaikki kaunista hyvää ja oikeaa, ihmiset pitävät jotakin vääränä toista oikeana.”

Tietoa kirjoittajasta: FL Markku Graae, 65-vuotta vapaamuurarina kolmannessa polvessa, kirjoittaa vapaamuurariuden muutosvoimasta ihmisessä.

Markku Graae: Allegoria-intelligenssi. Symbolien ja vertauskuvien opissa (2018). Kirjaa voi tilata LE DROIT HUMAIN Suomen Liitosta sähköpostitse info@droithumain.fi
Kirjan hinta 25€ + postikulut.