LE DROIT HUMAIN vapaamuurarius – kaikille ihmisille sukupuoleen katsomatta

Vapaamuurariuden esittely 2025

Tämä on esittelypuheeni tutustumisillasta 23.4.2025, ja tässä on hieman enemmän muurariuden sisällöstä ja hiukan vähemmän järjestön rakenteesta kuin edellisessä vastaavassa esityksessäni.

Kuka on vapaamuurari


Vapaamuurari haluaa kehittyä ihmisenä. Hän on luvannut koko elämänsä ajan tehdä työtä ollakseen oikeudenmukainen ja rehellinen, auttaakseen lähimmäisiään, välttääkseen itsekkyyttä, ja toteuttaakseen lukuisia muita hyveitä ja ihanteita. Hän on luvannut kehittää kaikkia ominaisuuksiaan ja kykyjään voidakseen paremmin palvella ihmisyyttä. Vapaamuurari on siis ihminen, joka haluaa olla hyvä.

Onko muurareissa pahoja ihmisiä? Tuskinpa, koska ei tuo hyvyyden tavoittelu heitä kiinnosta, ja kun muurarius ei tarjoa mitään maallisia tai yhteiskunnallisia vaikutuskeinojakaan, niin pahat ihmiset etsiytyvät muualle. Vaihtoehtoja löytyy.

Entä onko muurareissa heikkoja ihmisiä? Me emme edellytä jäsenyyteen pyrkivältä, että hän olisi täydellinen. Me edellytämme, että hän haluaa tulla paremmaksi ja sitoutuu siihen. Hyväksymme lähtökohdiltaan erilaisia ihmisiä. Mutta voin luvata, että kun perehtyy muurariuden ihanteisiin ja harjoittaa niitä kymmenen vuotta, ja hoitaa looshin erilaisia tehtäviä parhaan kykynsä mukaan, niin siinä vaiheessa on hyvin paljon parempi versio itsestään. En tiedä, mitä enempää ihmiseltä voi vaatia.

Symboliikka

On sadoittain hyveitä ja ihanteita, joita ihminen tarvitsee elääkseen merkityksellistä elämää. Vapaamuurariudessa näitä kuvataan mieleenpainuvissa seremonioissa ja vahvoissa rituaaliteksteissä. Symbolit ja seremoniat antavat ihmiselle sisäisen kokemuksen, joka jää pysyvästi mieleen vahvemmin kuin oppikirjan lukeminen.

Esimerkiksi harpin ja suorakulman voi ajatella kuvaavan henkisyyden ympyrää ja maallisen maailman neliskulmaisuutta. Ne pitää sitten sovittaa yhteen. Ja kivenhakkaajan työ, voi ajatella, että siinä on minä itse työstämässä itsestäni parempaa ihmistä. Työ etenee hitaasti, kun materiaali on niin kovaa.

Muurariuden eri asteissa on symboliikkaa lukuisista mystisistä traditioista, raamatullisia kertomuksia vanhasta ja uudesta testamentista, kuten Salomonin temppelin rakentaminen, vedenpaisumus ja luomiskertomus, tai katedraalin- rakentajien ammattikunnan legendoista, ja alkemiasta tai ritarikuntien ja ristiretkien historiasta. Kaikki tämä pyritään ymmärtämään vertauskuvana ihmisen elämästä ja sisäisestä uudistumisesta.

Jos tällainen symbolien käyttö ja seremoniallinen toiminta tuntuu sinusta kiinnostavalta, se voi auttaa syventämään ymmärrystä elämästä, ja silloin vapaamuurarius saattaisi sopia sinulle.

Asteet

Ihmisen on kuitenkin vaikeaa pitää mielessään satoja kehittämiskohteita yhtä aikaa. Vapaamuurariudessa tämä valtava ihmisenä kehittymisen oppimäärä on vuosisatojen kuluessa jaettu asteisiin, joista jokainen antaa uuden näkökulman joihinkin elämän tärkeisiin periaatteisiin.

Näitä asteita on ajan kuluessa perustettu uusia ja jotkin ovat vaipuneet unohduksiin. Ne asteet, jotka ovat kestäneet ajan haasteet, ovat vakiintuneet ja tunnetaan muurarijärjestöissä ympäri maailman. Niihin on tiivistynyt joitakin syvimpiä ajatuksia esoteerisen tiedon, mystiikan, elämänviisauden, filosofian ja symboliikan valtamerestä.

LE DROIT HUMAIN työskentelee 33 skottilaisen riituksen asteessa ja muutamassa Yorkin riituksen asteessa. Riitus on perinteinen nimitys asteiden kokonaisuudelle. Jotkin näistä asteista annetaan yhtenä kokonaisuutena, joten käytännössä meillä Suomessa näitä eri työpajoja tai vihkimyksiä on 10.
Jokaista uutta astetta omaksutaan ainakin vuosi tai pari. Seuraavan asteen saamiseksi on osoitettava, että on ymmärtänyt jotakin uutta elämästä ja senhetkisen asteen merkityksestä, yleensä kirjoittamalla sopiva essee. Veljet äänestävät sitten korotuksesta seuraavaan asteeseen.

Pysähdytään hetkeksi ajattelemaan näitä asteita. Kuviossa olevat nuolet ja asteiden järjestys voisi saada ajattelemaan, että näissä asteissa tulee pyrkiä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Muurarina sinä et kuitenkaan koe sitä niin.

Ajattele, että sinulla on lomamatka Kaukoitään. Ensimmäinen etappi on laitesukellusta korallien keskellä. Parin päivän päästä tutustutaan temppelin raunioihin ja kulttuurihistoriaan. Sitten on vuorossa kyläjuhlat tai reivit kaupungissa. Kun olet siinä ensimmäisessä paikassa, toivotko sinä, että se menisi ohi mahdollisimman nopeasti ja loma olisi jo ohi ja olisit päätepisteessäsi? Ei kukaan ajattele niin.

Tässä mielessä vapaamuurarius on ikään kuin elämän mittainen lomamatka mystiselle paratiisisaarelle. Tämä taitaisi muuten olla houkuttelevampi mainoslause vapaamuurariudelle kuin tuo “perinteikäs itsensä kehittämisen järjestelmä.”

Järjestöistä

Vapaamuurarius on ikivanha aate, ja vuosisatojen varrella järjestöjä on syntynyt, jakautunut, hajaantunut tai liittynyt toisiin, mitä erilaisimmista syistä. Järjestöjä maailmassa on tuhansia.

Suomessa jäsenmäärältään suurin on Suomen Suurloosi, miesmuurarijärjestö, jossa on noin 7500 jäsentä. Seuraavaksi tulee Svenska Frimurare Orden i FInland, jossa on 1500 jäsentä, myöskin vain miehille. LE DROIT HUMAINin jäsenmäärä Suomessa on noin 170. Suomen Ruusu-Ristissä on 250 jäsentä, mutta vain osa heistä osallistuu vapaamuuraritoimintaan. Ja Suomessa on myös yksi eurooppalaisen feminiinisen järjestön looshi, jossa siis vain naisia, ja heidän jäsenlukunsa on joitain kymmeniä.

Järjestön jäsenmäärällä ei kuitenkaan ole erityisesti vaikutusta elämään looshissa, koska se noin 15-25 hengen suuruinen ryhmä on se, jonka kanssa sinä vuodesta toiseen kokoonnut. Ei siihen vaikuta se, kuinka monta tuhatta muuta looshia on olemassa.

Järjestön rakenne

Muurarille tärkeintä on muurariuden harjoittaminen, itsensä kehittäminen ja muurariuden ihanteiden toteuttaminen omassa elämässä. Vapaamuurariuden historia ja järjestöt voi olla kiinnostava tutkimuskohde, mutta yleisesti vapaamuurari ei ole vapaamuurariuden tutkija vaan sen harjoittaja.
Toiminnan perustana on looshi, ja jokainen kuuluu aina vähintään yhteen looshiin. Looshi on se, joka kokoontuu joka kuukausi vuodesta toiseen ja antaa muuraritoiminnalle perustan ja selkärangan. Se toimii asteissa 1°-3°.

Ajan myötä mukaan tulee sitten muiden asteiden työpajoja, joilla on oma rituaali, symboliikka, ikivanhat legendat ja perinteet.

Muinaisina aikoina jokainen näistä loosheista ja työpajoista oli täysin itsenäinen yksikkö niin taloudellisesti kuin hallinnollisesti. Ei ollut mitään kattojärjestöjä ja organisaatioita. Jokainen looshi vain opetti jäsenilleen muurarien salaiset tunnistusmerkit, ja vastaavasti oli kunnia-asia, että kun ovelle saapuu tuntematon, joka osaa kysymyksiin oikein vastata, hänet otetaan vastaan veljenä.

Kun mennään ajassa taaksepäin yli 300 vuotta, niin silloin tämä on ollut varsin fiksu tapa toimia. Ilman puhelinta tai edes luotettavaa postia ei ollut mitään keinoa muutoin varmistaa, että kuka on kuka.

Vapaamuurariudessa on toimittu demokraattisesti jo 300 vuotta. Työpaja valitsee vaalilla toimikaudeksi puheenjohtajan eli mestarin ja muut looshin toimihenkilöt. Mestarilla on perinteisesti suuri valta looshissa, mutta tämä valta ei ulotu veljien toimintaan looshin ulkopuolella.

Nämä eri työpajat muodostavat Suomen Liiton, ja eri maissa toimivat liitot muodostavat sitten kansainvälisen LE DROIT HUMAIN järjestön, jonka päämaja on Pariisissa.

LE DROIT HUMAIN erityispiirteet

On hyvin vaikeaa vertailla järjestöjen toimintaa keskenään, koska sitä varten pitäisi oikeastaan toimia molemmissa. Parasta on antaa jokaisen puhua omasta puolestaan. Mitä minä voisin sanoa LE DROIT HUMAIN toiminnan erityispiirteistä?

Meillä selkeästi odotetaan, että jäsen pyrkii edistymään ihmisenä ja elämässään. Ei siis riitä, että käy kokouksissa ja on mukavaa. Tietenkin ymmärrämme, että elämässä voi tulla haastavia kausia, jolloin ei kovin paljon muuhun pysty.

Suomessa LE DROIT HUMAIN ei ole kovin suuri järjestö. Meillä ei sen vuoksi ole huolta siitä, että joku haluaisi liittyä meihin saadakseen yhteiskunnallista vaikutusvaltaa tai liike-elämässä hyödyllisiä kontakteja.
LE DROIT HUMAINille on myös erityisen tärkeää, että jäseniä ei erotella sukupuolen rodun, uskonnon, yhteiskunnallisen aseman, kansallisuuden tai muun vastaavan seikan perusteella. Järjestö syntyi 1893 Ranskassa naisten vapausliikkeen vaikutuksesta. Vanhoissa vapaamuurariuden teksteissä sanotaan, että orja, raajarikko tai nainen ei voi olla vapaamuurari. 130 vuotta sitten järjestömme perustajat sitten haastoivat, että olisiko tämä nyt vähän vanhentunut pykälä.

Suomeen LE DROIT HUMAIN loosheja perustettiin vuonna 1920. Loosheissamme naiset ja miehet toimivat täysin tasa-arvoisesti, mikä ei nyt Suomenkaan kulttuurissa 1920-luvulla ollut ihan läpi koko yhteiskunnan ollut käytäntö.

Me Suomessa käytämme termejä veli ja veljeys niin naisista kuin miehistäkin. Meille se kuvaa sitä, että emme tee eroa naisten ja miesten välillä millään tavoin, edes kielenkäytössä. Monissa muissa kielissä on erikseen feminiini- ja maskuliinimuotoja,, joten tämä vaihtelee maakohtaisesti.

Mitä kokouksessa tapahtuu

Vapaamuurareilla on pari asiaa, joista ei puhuta ulkopuolisille. Ne ovat jäsenten nimet ja rituaalin yksityiskohdat. Voin kuitenkin kertoa pääpiirteittäin, mitä tapahtuu kokouksessa.

Tulen tänne paikalle noin tuntia ennen kokouksen alkua, koska looshissa on paljon erilaisia tehtäviä, joita itse kunkin siihen tehtävään valitun pitää valmistella.

Jos vaikkapa sinun tehtävänäsi olisi hankkia alttarille kukkia, niin miten sen tekisit? Jos ottaisit lähimmästä paikasta ensimmäisen käteen osuneen kimpun, koska “mitä väliä sillä on”, sanoisin, että et ole ollut muurari pitkään. Jokaisella teolla on vaikutus ja merkitys, ja kun vapaamuurarina pyrin tekemään omat tehtäväni hyvin, minusta kasvaa ihminen, joka kykenee näkemään asioiden merkityksellisyyden.

Kun kokous alkaa, kaikki tapahtuu tarkoin määritellyin perinteisin tavoin. Kokoukseen mennään kulkueena, asetutaan tietyille paikoille. Veljet ovat pukeutuneet siististi, business casual on normaali pukukoodi meillä. Veljillä on heidän tehtäviään ja asteitaan osoittavia regalioita, esiliinat ja kaulukset ja muita arvomerkkejä.

Kokous avataan perinteisellä seremonialla. Jos on katsonut televisiosta Englannin hovin kruunajaismenoja, tietää mitä seremoniallisuus on. Eri esineillä, asennoilla, väreillä ja symboleilla on historiallisia ja mystisiä merkityksiä.

Tämän koristeellisen kokousmenon sisällä on sitten esityksiä ja puheita. Niissä me tavoittelemme kokemuksellisuutta, niin että esitys sisältää puhujan omat käsitykset ja kokemukset asiasta. Kirjaviisautta löytää kirjoista ja internetistä, kokouksen kallisarvoinen aika käytetään henkilökohtaisten ajatusten jakamiseen itse kunkin edistymisen tukemiseksi.

Kokouksessa voi olla erityinen seremonia uuden jäsenen vastaanottamiseksi, tai jos jollekin veljelle annetaan uusi aste. Niissä on sisältönä symboliikkaa ja muinaisia legendoja, jotka sitten jokainen kokee itse miten kokee. Ne pyrkivät valaisemaan elämän syviä totuuksia ja sillä tavoin ne voivat antaa merkityksellisyyttä.

Kokouksen kesto on jotakin 1,5 tunnin ja 4 tunnin väliltä. Musiikilla on myös paikkansa kokouksissa.

Kokouksen jälkeen on sitten järjestetty jotakin kevyttä syötävää, ja veljet istuvat keskustellen, kunnes itse kunkin on aika lähteä kotiin.

Se on muurarikokouksen käytännöllinen kuvaus, mutta todellinen muurarityö on sisäistä kehittymistä, joka sitten vaikuttaa omaan elämään ja kaikkeen sinun ympärilläsi. Meissä kaikissa on kätkettyä potentiaalia, ja sitoutunut työskentely vapaamuurarilooshissa yhdessä muiden veljien kanssa on omiaan avaamaan nuo mahdollisuudet.

Miten jäseneksi pääsee?

Jäseneksi vapaamuurariuteen pääsee kolkuttamalla ovelle, eli ilmaisemalla kiinnostuksensa, tässä tilaisuudessa tai sähköpostitse myöhemmin. Tuossa oppaassa vapaamuurariuteen pyrkivälle, joka on myös verkkosivuiltamme ladattavissa, kuvataan asiaa tarkemmin, mutta lyhykäisyydessään seuraavasti.

Valitset sopivan looshin ja otat yhteyttä. Kaksi veljeä tapaa sinut kahvin tai vaikka oluen merkeissä, ja saat hakemuslomakkeen. Kun sen palautat, sinut kutsutaan tutkijalautakuntaan, joka antaa sitten arvion sinusta looshille. Looshi äänestää, ja sinut sen jälkeen kutsutaan vihkimykseen.

Kysymyksiä?