Useimmat ihmiset tietävät mitä seuraavaksi pitäisi tehdä, jotta voisi elää sellaista elämää, jota oikeasti haluaa elää. Reitti omaan onnellisuuteen voi löytyä katselemalla ympärilleen, vaikka heti. Millaisia esineitä on ympärilläsi? Ovatko ne suloisessa kaaoksessa, joka ehkä kertoo priorisointitaidosta vai harmittaako epäjärjestys? Millaisen somepäivityksen kirjoitit viimeksi? Olitko se sinä vai kuva sinusta?
Olen arkkityypiltäni Soturi, kuten nimimerkkini osoittaa. Se on oma mielikuvani itsestäni, ei minkään psykologisen tai virallisesti määritellyn arkkityppijaottelun mukainen. Se on kokemus. Joku voi kokea itsensä Enkeliksi, Papiksi tai vaikka Opettajaksi. Kokemus on merkityksellinen, ei jokin ulkopuolinen määritelmä tai selite kokemukselle. Arkityypit eivät kuulu sellaisenaan vapaamuurariuteen vaan se on yksi tapa, minun näkökulmani, jolla voi tutkia ihmistä ja ihmisten maailmaa – ja miksei myös jumalten.
Koska olen arkkityypiltäni Soturi niin herää kysymys, mitä Soturi tekee vapaamuurariudessa, jonka vertauskuvallisuus perustuu pitkälti rakentamiseen.
Ollakseen oivallinen Soturi, Warrior, Knight, tai Ritari, millä sanalla sitä itselleen haluaakin kuvata, on treenattava monitasoisesti. Soturihan voi olla myös se riidanhaluinen juoppo, joka notkuu iltaisin kestikievarissa ja joka odottaa tilaisuutta näyttääkseen mahtinsa. Minä haluan olla viisas Soturi ja kehittää itseäni, jotta olen valmis merkityksellisiin taisteluihin. Ne ovat pääosin sisäisiä. Työn tekemistä, itsekuria, oman itsen, arvojen ja hyvien luonteenpiirteiden rakentamista ja vahvistamista.
Jos sinä, lukija, tunnistat itsessäsi kokemuksen arkkityyppisestä Soturista, olet ehkä myös tutustunut samuraifilosofiaan. Herkkyys ja voima yhdistettynä viisauteen ovat ylevyyden, kunnian ja veljeyden perusta, myös vapaamuurariudessa, näin minä sen koen.
Mitä Soturi siis rakentaa vapaamuurariudessa? Ihan alkuun, ja oikeastaan koko ajan työn edetessä, samalla puretaan vanhaa ja rakennetaan uutta. Vapaamuurariudessa ihminen voi luoda itsensä uudestaan. Voi halutessaan purkaa sen minkä on oppinut ehkä lapsuudessaan, koulussa, työyhteisöissä, koska huomaa ettei ole se ihminen, joksi on kasvanut. Koskaan ei ole liian myöhäistä kasvaa ihmiseksi, joka oikeasti kokee olevansa.
Vapaamuurariloosit ovat yhteisöjä, joihin kokoontuu erilaisia ihmisiä, joilla on toisistaan hyvinkin erilaiset maailmankuvat. Soturi saa kohdata eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Joskus kuulee sellaisiakin näkökulmia, joita ei ymmärrä. Monet kohtaamiset erilaisuuden kanssa kuitenkin rakentavat kokonaiskuvaa, ymmärrystä ihmisyydestä. Jokainen ihminen on kokonainen maailma.
Viisaus ei ole älyä, valtaa, voimaa tai kokemusta, että on arvostettu. Jos muut sanovat sinua viisaaksi, se ei välttämättä ole totta. Ole kiitollinen kuitenkin, olet arvostettu ihminen. Se, koetko sinä itsesi viisaaksi, on merkityksellisempää. Soturina väitän, että Viisas ymmärtää olevansa keskeneräinen myös viisaudessa. Jos siis koet olevasi Viisas, niin varo, elämä asettaa sen varmasti koetukselle.
Viisaus on ymmärrystä toimia oikein. Sitä ymmärrystä Soturi tarvitsee, erityisesti silloin kun käsi on tarttumassa miekkaan.